Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Vårdförbundet går ut i strejk i Region Västerbotten

Vårdförbundets konflikt innebär en omfattande påverkan på hälso- och sjukvården i Region Västerbotten. En fördjupad analys visar tydligt att sjukvårdens resurser kommer behöva koncentreras till akuta operationer och behandlingar för att undvika fara för liv och hälsa.

Region Västerbotten kallar Vårdförbundet till förhandling

Vårdförbundets strejkvarsel innebär mycket allvarliga konsekvenser för hälso- och sjukvården i Region Västerbotten. Därför har en ytterligare en begäran om förhandling angående samhällsfarlig konflikt skickats till Vårdförbundet i Västerbotten.

Foto: Ur Skellefteå Museums arkiv / Daniel Marklund

Följ med på ett sista besök på BB-förlossningen – ”Det känns i hjärtat”

Utvecklingen pågår för fullt på Skellefteås lasarettsområde. Just nu jämnas en byggnad med marken där tusentals Skelleftebor sett dagens ljus för första gången. Huset är i behov av att rivas och ska nu ge plats för en ny vårdbyggnad. Vi fick följa med tidigare medarbetare som alla jobbat längre än fyra decennier på BB-förlossningen på en känslomässig sista resa.
– Det är nostalgiskt att komma h

Viktiga steg tagna i förhandlingar med Vårdförbundet

Dagens förhandlingar mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet är avslutade. Vårdförbundet drar tillbaka och ändrar de konfliktåtgärder som regionen bedömt som samhällsfarliga. Utöver dessa har Vårdförbundet ensidigt ändrat de varsel som är lagda för enheterna klinisk fysiologi och kardiologi vid Hjärtcentrum. Övriga varsel ligger kvar som tidigare.

Småprats temadag fokuserar på att stärka de samiska språken. Foto: Regionbibliotek Västerbotten

Flerspråkighet är en tillgång! Temadag med fokus på samiska språk

I Lycksele arrangeras den 4/6 en heldag för professioner som möter små barn och deras föräldrar, på temat flerspråkighet. Dagen har ett extra fokus på samiska. Syftet med dagen är att kunskapshöja för att slå hål på myten om att det är en språklig svaghet att vara flerspråkig. Arrangör är det regionala språkutvecklingsprojektet Småprat, Region Västerbotten.

Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, delade ut priserna till årets Regio Stars. Foto: Patrick Trägårdh

De är Västerbottens Regio Stars 2024

Regio Stars Västerbotten är ett initiativ av Region Västerbotten som uppmärksammar nytänkande regionala utvecklingsprojekt i Västerbotten. Med utmärkelsen vill Region Västerbotten visa hur aktörer i länet bidrar till nytta för Västerbotten och västerbottningarna. Årets vinnare är PUA – Professionella Unga Artister.

Förhandling mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet

Region Västerbotten bedömer varslet om strejk från Vårdförbundet som en fara för liv och hälsa. Idag har parterna förhandlat om sex verksamheter där regionens högsta medicinska kompetens bedömer att strejken blir samhällsfarlig.

Mötesplats Lycksele är en träffpunkt för alla som jobbar med att utveckla Västerbotten. Foto: Patrick Trägårdh

Idag startar Mötesplats Lycksele!

Onsdag den 29 maj startar Mötesplats Lycksele, där ca 270 deltagare från näringsliv, regioner, kommuner, akademi, politik, civilsamhälle och allmänhet samlas och skapar en arena för nya idéer, lösningar och samarbeten. Seminarier, keynote-föreläsningar, rundabordssamtal, prisutdelningar och massor av möten fyller agendan under två intensiva dagar.

Välkommen till VAFF - Västerbottens regionmästerskap i ung film!

Välkommen till filmfestivalen VAFF i Skellefteå den 1-2 juni

Välkommen till VAFF – en västerbottnisk filmfestival med fri entré, där deltagarna kan visa sin egen film, träffa andra filmare, se bra kortfilm och lyssna på spännande föreläsningar. Tid: den 1-2 juni. Plats: Biostaden Aveny, Skellefteå.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige