Gå direkt till innehåll
21 insatser för att stärka kvinnors hälsa och förlossningsvård i Västerbotten

Pressmeddelande -

21 insatser för att stärka kvinnors hälsa och förlossningsvård i Västerbotten

Regeringen meddelade tidigare i år att överenskommelsen med Sveriges kommuner och regioner (SKR) förlängs och att satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård förstärks till och med 2025. I Region Västerbotten har 21 insatser genomförts under 2022 inom ramen för satsningen.

Bland annat har Region Västerbotten arbetat med att stärka samarbetet och informationsflödet mellan mödrahälsovården, förlossningen och barnhälsovården genom att införa så kallade vårdkedjemöten. Effekterna har varit en ökad ömsesidig förståelse för varandras verksamhet, säkrare övergångar för kvinnan och familjen och över lag en bättre samverkan mellan vårdenheter.

– Vi arbetar ständigt med en säker övergång för patienterna genom hela vårdkedjan. Från graviditet, genom förlossning till eftervård och barnhälsovård, säger Anna Rilfors som är avdelningschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Skellefteå.

Sedan 2018 erbjuder Region Västerbotten även ett lättillgängligt och preventivt stödprogram till gravida för att undvika viktuppgång under graviditet och återgång till normalvikt efter förlossning och amning.

Ungdomsmottagningarna sprider viktig kunskap

En viktig del av arbetet är att stärka kompetensförsörjningen. Det handlar både om att förbättra arbetsmiljön för befintliga medarbetare och att rekrytera nya medarbetare.

Under det gångna året har regionen fortsatt arbeta med att göra preventivmedelsrådgivningen mer tillgänglig samt att främja en god sexuell hälsa bland unga i stort. Satsningen har inneburit att ungdomsmottagningarna i Lycksele och Vilhelmina samt den digitala ungdomsmottagningen har kunnat förstärka med fler barnmorskor.

– Fler barnmorskor ger en högre tillgänglighet och ökad möjlighet att arbeta preventivt. Till exempel har tonårsaborter i länet minskat med 75 procent det senaste decenniet, berättar Cathrine Meier som är avdelningschef vid ungdomsmottagningarna i Skellefteå och Umeå.

Andelen eftervårdsbesök har ökat

Region Västerbottens fleråriga arbete för förlossningsvården och kvinnors hälsa ger effekt. Exempelvis syns en positiv utveckling vad gäller andelen kvinnor som varit på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossningen. Mellan 2015 och 2022 ökade andelen kvinnor som varit på eftervårdsbesök från 75,8 procent till 94,1 procent.

Fakta om Graviditetsenkäten

Gravida och nyblivna mödrar i hela Sverige erbjuds att besvara Graviditetsenkäten. Enkäten syftar till att fånga gravidas och nyblivna mödrars upplevelse av sin hälsa samt erfarenheter av vården under och efter graviditet.

Graviditetsenkäten skickas ut och kan besvaras via 1177.se vid tre tillfällen, under och efter graviditeten. Resultaten ger regionerna och verksamheterna ett viktigt underlag för att förbättra vården inom hela förlossningsvårdkedjan, utifrån kvinnornas behov.

Den 31 december 2022, två år efter lansering av Graviditetsenkäten, hade totalt 310 000 svar inkommit. Det ger en svarsfrekvens på omkring 55 procent, vilket är en hög svarsfrekvens för patientenkäter.

– I Västerbottens län är svarsfrekvensen bland de högsta i landet. Vi får en god uppfattning om hur kvinnorna upplever vården under graviditet, förlossning och eftervård. Alla vårdenheter kan följa resultat och även se fritextsvar vilket ger fantastiska möjligheter till att utveckla vården, berättar Helena Bogseth som är kontaktperson för satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård i Region Västerbotten.

Nationella Resultat Graviditetsenkäten

Positiv utveckling nationellt

Systematiska uppföljningar visar på en positiv utveckling inom en rad olika områden sedan satsningen påbörjades 2015. Nationellt ser vi att:

  • Andelen kvinnor som deltar på eftervårdsbesök har ökat sedan 2015 samt under det senaste året. De omotiverade skillnaderna mellan olika socioekonomiska grupper har även minskat då deltagandet har ökat mest bland kvinnor med enbart grundskoleutbildning och kvinnor som är födda utanför Sverige.
  • Andelen kvinnor som drabbats av allvarliga bristningar vid icke-instrumentell förlossning har minskat sedan 2015. Ingen förändring kan ses mellan år 2021 och 2022.
  • Antalet vårdrelaterade sepsisepisoder (svår bakteriell infektion hos för tidigt födda) inom neonatalvården har sjunkit sedan 2015. Ingen förändring kan ses mellan år 2021 och 2022.
  • Graviditetsenkätens resultat visar att de allra flesta kvinnorna känner sig bemötta med respekt och är trygga i såväl mödrahälsovården som förlossningsvården. Däremot är eftervården ett fortsatt utvecklingsområde.

Fakta från rapporten ”Regionernas insatser för kvinnors hälsa 2022”

Sedan 2015 pågår en satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård genom en överenskommelse mellan SKR och regeringen. Regionerna redovisar årligen sina insatser inom ramen för satsningen till SKR, som sammanställer helheten i en rapport till Socialdepartementet.

Under 2022 fördelades nästan 1,4 miljarder kronor till regionerna. För 2022 fördelades drygt 36 miljoner till Region Västerbotten. Regeringen har aviserat att satsningen förlängs och förstärks, till och med 2025. Överenskommelsen för 2023 omfattar totalt 1,61 miljarder kronor till regionerna och SKR. Hur medlen för 2024 och 2025 fördelas kommer att beslutas under 2023 respektive 2024.

Tillsammans har regionerna i Sverige genomfört totalt 621 insatser under 2022.

Mer information

Anna Rilfors
Avdelningschef
Centrum för obstetrik och gynekologi, Skellefteå
Region Västerbotten
anna.rilfors@regionvasterbotten.se
0910-77 15 27, 073-062 28 96

Cathrine Meier
Avdelningschef
Ungdomsmottagen Skellefteå och Umeå
Region Västerbotten
cathrine.meier@regionvasterbotten.se
070-534 10 01

Helena Bogseth
Utredare
Kontaktperson för satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård
Region Västerbotten
helena.bogseth@regionvasterbotten.se
073-804 23 30

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
Region Västerbotten
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se
072-214 43 47

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten
Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige