Gå direkt till innehåll

Ämnen: Forskning

Möt sjuksköterskan som blev vårdens högste chef – ”Hon vet vad som sker på golvet”

Möt sjuksköterskan som blev vårdens högste chef – ”Hon vet vad som sker på golvet”

Elisabeth Karlsson utsågs i mars till ny hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten. Hon har arbetet inom den offentliga vården i 50 år och i stället för att trappa ner som hon sagt till sig själv och till familjen är nu 67-åringen högst ansvarig för hälso-och sjukvården i Västerbotten.
– Det finns så otroligt mycket gott i den här organisationen. När jag fick förtroendet hade det känts

Möt 96-årige Sven som blev botad med medicinsk laser – ”Så glad att det funkade”

Möt 96-årige Sven som blev botad med medicinsk laser – ”Så glad att det funkade”

96-årige Sven Lundqvist hade ett svårt sår på fotleden som skulle inneburit ständig kontakt med sjukvården för omläggning. Men i januari 2023 började primärvården i Skellefteå att behandla svårläkta sår med medicinsk laser, och nu är Sven helt botad.– Förstå så ont jag hade. Jag är så glad så glad att det funkade, säger Sven Lundqvist.

I videon får du möta 96-årige Sven Lundqvist och se hon

Lex Maria. Ingen profylaktisk behandling vid kotkompressioner

En patient söker vård och undersöks för ryggsmärtor. Då konstateras att det vid en tidigare röntgenundersökning påvisades kotkompressioner, vilka inte uppmärksammades i tillräcklig grad. Inte heller sattes någon profylaktisk behandling in. Vid den nya undersökningen upptäcks två nya kotkompressioner, vilka möjligen kunde ha undvikits om behandling satts in efter den första undersökningen.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige