Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nya förhållningsregler och prioriterad testning i Västerbottens län

Länets rekommendationer för prioritering av testning har uppdaterats idag. Från och med idag gäller även Folkhälsomyndighetens nya förhållningsregler. De gäller oavsett om man tidigare fått andra förhållningsregler från smittspårarna. Det finns särskilda rutiner som gäller för vård- och omsorgspersonal.

Egenprovtagningar i länet stängs tillfälligt

Länets egenprovtagningar kommer under resten av veckan hålla stängt för utlämning av tester till allmänheten. Det beror på att laboratoriet inte har kapacitet att analysera fler prover just nu. Vård- och omsorgspersonal kan testa sig som vanligt.

Regionen och facket överens om lokalt övergångsavtal gällande jourkomp

Region Västerbotten och facket har lyckats komma överens om övergångsregler för de läkare som har stora saldon sparad jourkomp. Övergångsavtalet gäller som längst till den 31 december 2024. Efter det gäller det centrala avtalets regler samtliga läkare i Region Västerbotten, vilket innebär att jourkompledighet får sparas i maximalt tolv månader, därefter betalas det ut i kontant ersättning.

Ella Nilsson vid västerbottensbuffén. Foto Patrick Trägårdh

Västerbottensbuffé på Grand Hôtel

Varje dag mellan den 19 januari och 6 februari serveras västerbottensbuffé på Grand Hôtel i Stockholm. Buffén är en 31-årig tradition där gästerna kan botanisera mellan 43 rätter gjorda på råvaror från Västerbotten. Buffén är även ursprunget till Västerbotten på Grand Hôtel som Region Västerbotten årligen arrangerar för att marknadsföra Västerbotten i Stockholmsregionen.

Smittspridningen fortsatt på rekordnivåer

Smittan är fortsatt rekordhög i Västerbottens län och det är av största vikt att rekommendationerna följs. Provtagningskapaciteten är fortfarande ansträngd och 1177 Vårdguiden på telefon upplever ett ökat tryck med frågor om covid-19.

Västerbottningar kan få en påfyllnadsdos tidigare

Nu kan alla som är 18 år eller äldre få en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 fem månader efter den andra dosen. Detta efter att Folkhälsomyndigheten beslutat om att korta tiden mellan doserna.

Hårdare besöksrestriktioner i samband med graviditet införs

På grund av den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19, infördes idag den 12 januari hårdare besöksrestriktioner för anhöriga och medföljande till gynmottagningar och gynavdelningar samt till specialistmödravården och mödrahälsovården vid alla enheter i länet. Det är fortfarande tillåtet att ta med en medföljande vid besök på länets förlossningar och BB.

Ny utställning på Galleri Alva: "Vännernas arena"

Ny utställning på Galleri Alva: "Vännernas arena"

Den 14 januari–8 februari visas Erik Viklunds utställning ”Vännernas arena” som består av fotografi, video och skulptur. Den utgår från boken med samma namn, där Erik berättar historien om det som utspelade sig i ett hus i norra Stockholm 2010-2020. Utställningen är ett försök att levandegöra den berättelsen, men också ett försök att närma sig frågor om närhet, representation och stadsomvandling.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige