Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lex Maria: Kvarglömd kateter ledde till njurskada

Brister i rutiner och svårigheter i kommunikationen mellan sjukvården och en patient ledde till att en kateter glömdes kvar i patientens urinledare. Detta orsakade en permanent njurskada.

Christina West och Fredrik Hegardt ser fram emot att bedriva vård på en nationell nivå för att stärka och utveckla sin kompetens.

Får bedriva nationell högspecialiserad vård för barn med svår lungsjukdom

Barn- och ungdomscentrum Västerbotten har som en av fyra enheter i landet av Socialstyrelsen tilldelats tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för svåra kroniska lungsjukdomar hos barn. – Nu får vi möjlighet att utveckla den högkvalitativa vård som vi redan bedriver, säger överläkare Fredrik Hegardt.

Oscar Häggström får Region Västerbottens Galleri Alva stipendium 2022. På bilden: Ann Helen Littbrand, Oscar Häggström och Peter Lundström. Fotograf Anna Lindberg.

Avgångsstudent vid Umeå konsthögskola får nyinstiftat stipendium

Nu har Region Västerbottens nyinstiftade konststipendium för första gången delats ut. Mottagare är Oscar Häggström som tilldelas stipendiet för sin videoinstallation ”Did You See Me Yesterday”. Med start i år kommer stipendiet årligen att delas ut till en avgångsstudent från masterprogrammet vid Umeå konsthögskola. Stipendiet består av 30 000 kronor och en utställning på Galleri Alva.

Bild från Presteles Trädgårdscafé, Hörnsjö. Foto Fredrik Larsson

1,8 miljoner till utveckling av turism i Västerbotten

Region Västerbotten Turism har beviljats 1,8 miljoner kronor av Tillväxtverket. Pengarna går till projektet Västerbotten Experience Connect som under ett år ska hjälpa företag inom besöksnäringen i länet att utveckla sina affärer och produkter på ett hållbart sätt.

– Västerbotten ligger redan väldigt långt fram när det gäller hållbar turism, nu får vi möjlighet att vässa företagens erb

Utställningen Saxofonsolo visas på Galleri Alva

Ny utställning på Galleri Alva: "Saxofonsolo"

Saxofonsolo är en spännande konstutställning av Pyr å Jox där teckningar och texter har sammanfogats utan vetskap om varandra. Den visas på Galleri Alva den 6 maj – 31 maj. Vernissage hålls på fredag 6 maj kl. 12:00.

Satsning ger positiv effekt på kvinnors hälsa i Västerbotten

Satsning ger positiv effekt på kvinnors hälsa i Västerbotten

Årets uppföljning av den nationella satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård visar fortsatt goda resultat även i Region Västerbotten. Pandemin har inneburit en prövning, men har också givit en snabb skjuts i utvecklingen av nya, digitala arbetssätt. Till exempel har Region Västerbotten infört ett webbaserat stöd för viktstabilisering för gravida kvinnor med övervikt och fetma.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige