Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

HPV-analys av cellprov blir förstahandsmetod oavsett ålder

Nu kommer alla gynekologiska cellprover i Region Västerbotten att analyseras för HPV – oavsett ålder på den som lämnar cellprovet. Förändringen trädde i kraft den 1 juli i enlighet med Socialstyrelsens uppdaterade rekommendationer.

Anna Ekelund, nyhetschef Dagens industri och Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten, vid utdelningen av priset Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022. Foto Patrick Trägårdh.

Dagens industri får utmärkelsen Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022

Region Västerbotten utsåg under onsdagskvällen tidningen Dagens industri till vinnare av Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022. Dagens industri tilldelas priset för sitt arbete med att öka kunskapen kring hur stad och land tillsammans driver regional och nationell utveckling framåt. Anna Ekelund, nyhetschef på Dagens industri mottog utmärkelsen på plats i Almedalen. 

Johanna Sehlstedt Lindgren och Fredrik Rönnholm är ambulanssjuksköterskor i Skellefteå. Foto: Per Strömbro/Region Västerbotten

Tips för säkrare bad i sommar

Årets stora semesterperiod är här. Det innebär förhoppningsvis gott om varma och härliga dagar som gjorda för strandliv. Men det innebär i regel tyvärr också fler drunkningstillbud och länets ambulanspersonal uppmanar nu alla västerbottningar att vara uppmärksamma och ha respekt för vattnet.

Anna Pettersson regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten och Rickard Carstedt regionråd Region Västerbotten. Foto: Patrick Trägårdh

Västerbotten i Almedalen, program 6 juli

Onsdag 6 juli bjuder Region Västerbotten in till seminariet ”Vad händer i norra Sverige?” där representanter från politiken, EU, näringslivet och Region Västerbotten medverkar. Det blir seminarier om främjande av fysisk aktivitet och ett kvällsmingel där vinnaren av Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022 tillkännages. Regionpodden livesänder: ”Hur kan vi ha så olika syn på skogen?”

Foto Patrick Trägårdh

Västerbotten i Almedalen, program 5 juli

Tisdag 5 juli hos Västerbotten i Almedalen lyfter vi frågan om hållbar livsmedelsproduktion i norra Sverige. Regionpodden sänder live med rubriken ”Kommer maten att räcka?” I Region Västerbottens lokaler blir det även seminarier om kommunikationens roll i valrörelser och flyktingars situation i världen. På kvällen politisk allsång! Välkommen till Novgorodgränd 1.

Stabslägen avvecklas men fortsatt pressat i Västerbotten

Under måndagen beslutades att Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå lämnar de stabslägen som etablerades under föregående vecka och att verksamheten leds som vanligt i linjeorganisationen.

Foto Patrick Trägårdh

Västerbotten i Almedalen, program 4 juli

Måndag 4 juli hos Västerbotten i Almedalen ägnas åt energifrågan. Hur ska vi klara behovet av fossilfri el och kommer utbyggnaden av elnätet att hänga med? Regionpodden sänder live med rubriken ”Kommer elen att räcka?” 16:00-17:00. Välkommen till Novgorodgränd 1 eller delta digitalt.
– Energins betydelse för den gröna omställningen i norra Sverige är A och O. Vi står inför en fördubbling av ene

Bild av David Mark, Pixabay

Västerbotten i Almedalen, program 3 juli

Söndag hos Västerbotten i Almedalen ägnas åt ämnet kompetensförsörjning. 16:00-17:00 sänder Regionpodden live från Visby med rubriken ”Hur får vi tag på rätt arbetskraft?” Välkommen till Novgorodgränd 1 eller delta digitalt.

Det är fortsatt stopp för planerade operationer på Norrlands universitetssjukhus.

Fortsatt stopp för planerade operationer på Norrlands universitetssjukhus

Det är fortsatt stopp för planerade operationer på Norrlands universitetssjukhus. Beslutet togs på fredagen utifrån att den ansträngda vårdplatssituationen inte förbättrats tillräckligt. På måndag ska situationen utvärderas igen.
Norrlands universitetssjukhus har sedan i tisdags varit i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. Då ställdes planerade operationer in. På fredagsmorgonen utvärde

Anna Sundström Lindmark, författare.

”Kommunen har stängt” – en litterär promenad via app

Välkommen till en litterär promenad i Robertsfors som du upplever med din mobiltelefon. Sju lokala författare har placerat ut texter längs en promenad som startar och slutar vid kommunhuset. Flera av författarna har läst in sina texter och temat är ”Kommunen har stängt”.
– Det var nu säkert tio år sedan som jag betraktade en lapp på dörren till Robertsfors kommunhus som berättade att kommunen v

De värst drabbade verksamheterna på Skellefteå lasarett inför nu besöksrestriktioner.

Vissa besöksrestriktioner införs vid Skellefteå lasarett

Skellefteå lasarett är fortsatt i stabsläge på grund av vårdplatssituationen.
De värst drabbade verksamheterna inför nu besöksrestriktioner.
Under onsdagen aktiverades stabsläget för Skellefteå lasarett på grund av den ansträngda vårdplatssituationen. I nuläget är det få fall av covid bland patienter och personal men för att minska risken för smittspridning på de verksamheter som idag har de

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige