Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Håptjärnlidens skolträdgård. Bild: Svenskt barnbildarkiv

Ny utställning på Galleri Alva: Skolträdgården i Håptjärnliden

1939 började Carl Edvard Goës tjänstgöra som folkskollärare i Håptjärnliden utanför Malå. Under sina 18 år som lärare där skapade han en helt unik skolträdgård. Med hjälp av Goës fotografier och skolbarnens underbara teckningar och målningar kan vi följa trädgårdens framväxt i en grusig, stenig och obegripligt svårodlad skogsmark. Vernissage på Galleri Alva den 14 juni.

Regionrådet Rickard Carstedt (S) gläds åt 176 miljoner i EU-medel till Västerbotten och Norrbotten. Foto: Patrick Trägårdh

176 miljoner till utveckling i Västerbotten och Norrbotten

Idag samlades Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland för att prioritera EU-medel till olika utvecklingsprojekt. Totalt fördelades över 176 miljoner kronor från Europeiska regionala utvecklingsfonden och Europeiska socialfonden till 47 olika projekt i Västerbotten och Norrbotten.

Flera samhällsfarliga varsel tas bort

Under fredagen fortsatte Region Västerbottens förhandlingar med Vårdförbundet om de strejkvarsel som regionen bedömt som samhällsfarliga. De har nu avslutats med utfallet att regionen har fått gehör för alla sina yrkanden om undantag från strejken, fast i olika omfattning.

Lex Maria: Patient fick köldskador

En patient som vårdades på ett sjukhus i länet behövde vård för köldskador och nedkylning sedan hen hittats utomhus under kalla förhållanden.

Ett dygn in i strejken

Vårdförbundets strejk har nu pågått i ett dygn. Den innebär en omfattande påverkan på länets hälso- och sjukvård. Under onsdagseftermiddagen genomfördes ytterligare en förhandling mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet om strejkåtgärder som regionen bedömt som samhällsfarliga.

Länets lasarett blir sjukhus

Nu byter Lycksele lasarett och Skellefteå lasarett namn till sjukhus. Namnbytet är en del av den utveckling som pågår för att modernisera sjukhusen genom bland annat satsningar på om- och nybyggnationer. I Skellefteå görs även insatser för att göra det enklare att hitta på sjukhusområdet.

Strukturfonderna är ovärderliga för att klara nyindustrialiseringen, säger Rickard Carstedt, regionråd. Foto: Patrick Trägårdh

Partners för tillväxt och utveckling möttes i Lycksele

Tillväxtverket, förvaltande myndighet för Europeiska regionala utvecklingsfonden, var en uppskattad samarbetspartner under Mötesplats Lycksele. – De statliga medel som vi har att fördela genom strukturfonderna är de enda pengar vi får för att höja tempot i omställningen och helt ovärderliga för att klara den enorma nyindustrialisering vi ser i Västerbotten och Norrbotten, säger Rickard Carstedt.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige