Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Simon Näverlo disputerade i april vid Glesbygdsmedicinskt centrum. Fakultetsopponent Ingvar Syk, Lunds universitet, och delar av betygsnämnden fanns uppkopplade via länk.

Värdefullt med disputation i glesbygd

Ämnet var stomier i glesbygd när Simon Näverlo nyligen blev den förste att disputera vid Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman. Ceremonin hölls på plats i Storuman och var ett viktigt steg mot en akademisk miljö i hela Västerbotten. – Det räcker inte enbart att forska om glesbygd utan den behöver även ske i glesbygd, säger forskningssamordnare Anette Edin-Liljegren.

Lex Maria: Patient tog sitt liv

En patient söker vård vid en av länets hälsocentraler med önskemål om att få förnyad kontakt med det psykosociala teamet.

Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19

Läget för covid-19 är fortsatt stabilt i Västerbotten. I dagsläget har länet haft totalt 786 bekräftade fall. Under veckan har egenprovtagning för invånare påbörjats och utökad smittspårning via en central smittspårningsenhet har inletts.

Förberedelser vid intensivvårdsavdelning för patienter med Covid-19 vid Norrlands universitetssjukhus. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Läkemedel mot prostatacancer i ny studie om covid-19

​Svenska forskare ska i en ny studie undersöka om ett läkemedel som används vid prostatacancer även kan användas för att behandla patienter med covid-19. Förhoppningen är att läkemedlet, som bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, ska korta sjukdomsförloppet och minska behovet av intensivvård.

​Tips för säkrare bad- och båtturer i sommar

Varma sommardagar är det många som tycker att det är roligt att vistas vid och i vatten. Men är man inte uppmärksam och har respekt för vattnets krafter är det lätt att en olycka sker.

Nu kan invånarna testa sig själva för covid-19

Från och med nästa vecka införs egenprovtagning också för invånare i länet för covid-19. Egenprovtagning innebär att man tar provet på sig själv. Provet tas genom att topsa i svalg och näsa, samt lämna ett salivprov. Sedan mitten av juni har personal inom hälso- och sjukvård, omsorg och annan samhällsviktig verksamhet erbjudits egenprovtagning.

Under våren har antalen digitala vårdmöten i Västerbotten ökat. Och både personal och patienter är nöjda.

​Stor ökning av digitala vårdmöten

Antalet fysiska vårdbesök har under denna speciella vår minskat betydligt. Men tack vare att Region Västerbotten skyndat på utvecklingen av digitala lösningar har ett stort antal enheter kunnat erbjuda vård på distans.

​Aktuellt läge i Västerbotten om covid-19

Antalet bekräftade fall av covid-19 fortsätter att öka men allt färre blir allvarligt sjuka och behöver sjukhusvård. Trots det stabila läget finns det fortfarande en allmän smittspridning i länet och det betyder att alla måste fortsätta visa omtanke och följa de allmänna rekommendationerna så att inte den positiva trenden vänder.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige