Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Beslut om 68,5 miljoner till projekt för regional utveckling

Regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten beslutade idag att bevilja 68,5 miljoner kronor fördelat på 20 olika utvecklingsprojekt med verksamheter i Västerbotten. Projekten ska bidra till regional tillväxt och stärka länets attraktionskraft och framtidsförmåga.

Beslut om 68,5 miljoner till projekt för regional utveckling

Regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten beslutade idag att bevilja 68,5 miljoner kronor fördelat på 20 olika utvecklingsprojekt med verksamheter i Västerbotten. Projekten ska bidra till regional tillväxt och stärka länets attraktionskraft och framtidsförmåga.

Projekt som studerat digitalisering av rehabilitering för ME/CFS-patienter granskas

Via en begäran från Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) har det kommit till Region Västerbottens kännedom att ett Vinnovaprojekt vid en av regionens enheter har bedrivits utan etiktillstånd. I väntan på ÖNEP:s utredning om projektets utförande är att betrakta som klinisk forskning och därmed kräver etiktillstånd, har regionen beslutat att pausa projektet.

Pressinbjudan: Samverkansdag med tema Precisionsmedicin

Torsdag den 13 oktober samlas läkare, forskare, patienter, politiker och läkemedelsindustri för samverkan kring skiftet mot individanpassad diagnostik och behandling i hälso- och sjukvården.

I centrum för besöksnoden finns sjukstugemodellen som är den typ av primärvård som bedrivs vid sjukstugan i Storuman och i södra Lappland.

WHO lanserar södra Lappland som demonstrationsplattform för primärvård i glesbygd

Världshälsoorganisationen (WHO) lanserar södra Lappland och Glesbygdsmedicinskt centrum som Sveriges demonstrationsplattform och besöksnod för primärvård i glesbygd och digital hälso- och sjukvård. Invigningen sker den 18 oktober i Storuman med WHO Europas regionaldirektör för på plats.
Samarbetet mellan Region Västerbotten, WHO och Business Sweden innebär att södra Lappland kommer dela erfaren

Johanna Jonsson är sjuksköterska och jobbar i sambulansen på sträckan Umeå–Lycksele som börjar rulla i dag. Foto: Region Västerbotten.

Sambulanslinjen mellan Lycksele och Umeå återupptas

Miljövinster, ökad tillgänglighet och bättre service och stöd till vården. Det är några av fördelarna med den nygamla sambulanslinjen som nu åter börjar trafikera sträckan mellan Lycksele lasarett och Norrlands universitetssjukhus.

Gruppen som fått Tigerstigen på plats. Foto: Mhretab Kidane

Tigerstig på NUS lockar till rörelse och miljöombyte

Välkommen till invigningen av Tigerstigen – en promenad för barn, unga och vuxna som befinner sig på Norrlands universitetssjukhus. Det blir tigervandring, tigerlek, tigerböcker, tigerpyssel och tigerfika.

Jenny Ferry innovationsledare och Magnus Rudehäll projektägare Regional Innovationsledning Västerbotten.  Foto: Jörgen Boström

Västerbotten satsar stort på innovationsledning

Som första region i Sverige tar Region Västerbotten nu ett helhetsgrepp för att främja innovation ur ett regionalt perspektiv. En stor satsning för att utbilda innovationsledare har påbörjats i Skellefteå och Umeå, samt planeras i Lycksele.

Lex Maria: fördröjd cancerdiagnos

Oklara rutiner vid uppföljning av provsvar ledde till att cancersjukdom inte upptäcktes. Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

KADIL är ett samarbetsprojekt som består av: Gert-Olof Boström Handelshögskolan vid Umeå universitet, Torbjörn Edvall, Almi, Lena Bieblad och Bengt Strömgren, Region Västerbotten. Fotograf Bengt Strömgren

Räcker den digitala kompetensen i Västerbottens landsbygdsföretag?

Har små företag på Västerbottens landsbygd den digitala mognad de behöver för att utveckla sin verksamhet och klara den gröna omställningen? Projektet KADIL genomför just nu en kartläggning med syfte att undersöka behoven och skapa en ökad medvetenhet hos företag om digitaliseringens möjligheter till effektivare arbetsprocesser och tillgång till nya och större marknader.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige