Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lex Maria: Nekades ambulans

En patient med akut urinstämma hänvisades till att åka taxi i stället för ambulans. Patienten fick inte ambulanstransport in till sjukhus samt bristfällig smärtlindring. En ovärdig situation anses ha uppstått.

Region Västerbotten avvecklar stabsläge

Under torsdagen kom besked om att det system som Region Västerbotten använder vid utskrivning av patienter ska vara i drift under fredag morgon. Därför avvecklas också den regionala särskilda sjukvårdsledningen som varit aktiverad under driftstörningarna.

Klamydiamåndag ska få fler att testa sig

Två måndagar i februari är det klamydiamåndag i Västerbottens län. Dagarna ska öka uppmärksamheten om könssjukdomen och få fler att gå och testa sig, även om man inte har symtom.

De ansvarar för organiserad prostatacancertestning i Västerbotten. Inger Hedblad, urologisjuksköterska, Ove Andrén, urolog och Helena Strömqvist, projektkoordinator gläds åt att programmet för testning i Västerbotten visat sig vara så framgångsrikt.

1 500 västerbottningar testade sig för prostatacancer

För att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede erbjuder Region Västerbotten sedan 2023 alla män som fyller 50 och 56 år att regelbundet lämna ett PSA-prov. Under förra året fick 3 350 män i länet erbjudandet och 1 510 män, 45 procent, har lämnat provet. I en jämförelse med andra regioner ligger Västerbotten i topp.

Vinnarna av Västerbotten GrandPris hedrades på invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel. Foto: Patrick Trägårdh

Truxor och Komatsu Forest får Västerbotten GrandPris

Under invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 30 januari utsågs Doroteaföretaget Truxor Wetland Equipment till vinnare av årets Västerbotten GrandPris 2024. Även 2023 års Västerbotten GrandPris delades ut, till vinnaren Komatsu Forest.

Primärvårdsjouren i Umeå får kortare öppettider på fredagar

Primärvårdsjouren i Umeå får kortare öppettider på fredagar

Förändrade regler för dygnsvila i kombination med begränsade personalresurser gör att primärvårdsjouren i Umeå behöver anpassa sina öppettider. Från och med fredag den 2 februari stänger man en timme tidigare på fredagar, det vill säga klockan 20.00.

Leveransproblem lösta, men vissa störningar kvarstår

Region Västerbotten befinner sig fortfarande i regionalt stabsläge på grund av de driftstörningar som drabbat leverantörer efter cyberattacken mot Tietoevry. Leveransstörningarna i förbrukningsmaterial är lösta, och material har levererats under helgen och under måndagen. Driftsstörningen i det program som används vid utskrivning av patienter kvarstår dock.

Bättre läge efter driftstörningar

Region Västerbotten är fortsatt i regionalt stabsläge efter de driftstörningar som uppstått hos leverantörer till följd av cyberattacken mot Tietoevry, men läget har förbättrats under veckan. Leveranser av förbrukningsvaror har börjat gå ut och en alternativ lösning till det system som används vid utskrivning av patienter har tagits fram.

Förlossningen i Lycksele öppnar igen

Förlossningen i Lycksele öppnar igen

Nu är det klart att förlossningsavdelningen vid Lycksele lasarett kan öppna igen. Från och med måndag den 19 februari finns tillräcklig bemanning för att starta upp verksamheten och att genomföra förlossningar i södra Lappland igen.

Lex Maria: Fördröjd diagnos av lungcancer

En förändring i lungan hos en patient i länet bedömdes som godartad. När diagnosen lungcancer ställdes var sjukdomen spridd och inte längre möjlig att bota.

Fortsatt stabsläge efter driftstörningar hos regionens leverantörer

Region Västerbotten befinner sig fortsatt i regionalt stabsläge på grund av de driftstörningar som drabbat några av regionens leverantörer som har Tietoevry som it-leverantör. Regionen arbetar vidare för att hitta lösningar på de problem som uppstått och för att minimera störningarnas påverkan på verksamheten.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige