Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Civilsamhället är en otroligt viktig kraft i Västerbotten, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör. Foto: Patrick Trägårdh

Region Västerbotten stärker samverkan med civilsamhället

Region Västerbotten och föreningen Samforma har tecknat en avsiktsförklaring för att stärka sin samverkan för den regionala utvecklingen i Västerbotten. – Tillsammans kan vi nu jobba mer strategiskt för att utveckla vårt län till en ännu mer hållbar plats där vi har de bästa förutsättningarna för ett bra liv, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör.

Konsthögskolans elever ställer ut på Galleri Alva den 8-18 mars.

Konsthögskolan ställer ut på Galleri Alva

Tegel, Väggar, Portaler, Pelare är en utställning av studenter i årskurs ett på Kandidatprogrammet i Fri Konst vid Konsthögskolan. Utställningen visar konstens mångfald och variation och representerar vår samtid med allt från rörlig bild till olja på duk.

Region Västerbotten har gått upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör.  Företaget levererar förbrukningsmaterial till regionen.

Region Västerbotten i stabsläge på grund av it-problem hos leverantör

Under förmiddagen gick Region Västerbotten upp i regionalt stabsläge på grund av it-störningar hos en leverantör. Regionen arbetar på att minimera effekterna av störningarna.
Företaget Mediplast har utsatts för en cyberattack som påverkar flera av deras kunder. Region Västerbotten är en av företagets kunder då Mediplast levererar förbrukningsmaterial till regionen. Främst handlar det om produ

Cykelväg Umeå-Holmsund beslutad i Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden sammanträdde i Umeå den 29 februari. Bland besluten som fattades fanns bland annat ett förslag på att anlägga en gång- och cykelväg mellan Umeå och Holmsund. – Det är glädjande att kunna prioritera att skapa en säker trafiklösning för alla som idag cyklar och går längs sträckan. Förhoppningsvis kommer de nu också att bli fler, säger Maud Ericson, Region Västerbotten

Fler västerbottningar än förra året, 64 procent jämfört med 62 procent, anser att väntetiderna till hälsocentralerna är rimliga.

Stabilt förtroende för hälso- och sjukvården

Västerbottningarnas stora förtroende för hälso- och sjukvården ligger på samma nivå som förra året. Fler anser också att de har tillgång till den vård de behöver och att väntetiderna till hälsocentralerna är rimliga. Hälso- och sjukvårdsbarometern visar att pandemins höjande effekt är nu borta och att resultaten stabiliserat sig på en nivå lik den före pandemin.

Lex Maria: Fördröjd transport

En patient i ett grannlän fick en ryggmärgsskada vid en trafikolycka och behövde opereras, men transport av patienten prioriterades ned.

Lex Maria: Förväxling av prover

Vävnadsprover förväxlades vid utredning av två patienters misstänkta bröstförändringar. Förväxlingen hann upptäckas innan behandling påbörjades.

Lex Maria: Strokediagnos fördröjdes

En patient i länet opererades för skador hen fått efter ett fall. Under tiden hen var sövd efter operation drabbades patienten av en stroke, vilket upptäcktes sent.

Lex Maria: Infektion efter brusten blindtarm

En patient opererades på grund av misstänkt blindtarmsinflammation. Efter att patienten skrivits ut förvärrades infektionen, vilket sannolikt skulle ha kunnat mildras om alla rutiner hade följts.

Möt 96-årige Sven som blev botad med medicinsk laser – ”Så glad att det funkade”

Möt 96-årige Sven som blev botad med medicinsk laser – ”Så glad att det funkade”

96-årige Sven Lundqvist hade ett svårt sår på fotleden som skulle inneburit ständig kontakt med sjukvården för omläggning. Men i januari 2023 började primärvården i Skellefteå att behandla svårläkta sår med medicinsk laser, och nu är Sven helt botad.– Förstå så ont jag hade. Jag är så glad så glad att det funkade, säger Sven Lundqvist.

I videon får du möta 96-årige Sven Lundqvist och se hon

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige