Gå direkt till innehåll

Ämnen: Bibliotek, museum

Bland drakar och dragqueens gästar Umeå och Marskonferensen. Foto: Peter Knutson

Pressinbjudan: Marskonferensen 2024 – Tunna röda linjen

Välkommen att delta vid Marskonferensen i Umeå 2024! Temat i år är Tunna röda linjen, och fokus ligger på tillgång och tillgänglighet. Konferensen fördjupar sig i frågor om utbud, delaktighet, inkludering och rättvisa. Arrangemanget är främst till för bibliotekspersonal, men är öppet för allmänheten.

Pekbokmässan är öppen för yrkesmänniskor och allmänhet - stora och små. Foto: pressbild

Regionbibliotek Västerbotten arrangerar världens första Pekbokmässa

Den 20-21 oktober arrangerar Regionbibliotek Västerbotten världens första Pekbokmässa för alla som är intresserade av små barns språkutveckling. Fredagen är till för de som jobbar med små barns språkutveckling och lördagen vänder sig till allmänheten. Här finns något för alla som är intresserade av små barns språk.

Bibliotek i beredskap – Västerbottens och Norrbottens folkbibliotek i totalförsvaret

Nu satsar regionbiblioteken i Västerbotten och Norrbotten på att fortbilda sina 29 kommuners folkbibliotekspersonal inför kris, krig eller förhöjd beredskap. En gemensam kompetenswebb har satts samman som syftar till ökad kunskap inom området med bäring på folkbiblioteksverksamhet och livesända webbinarier på temat, samt möjligheten att arbeta med en fiktiv ingång till sin roll i totalförsvaret.

Årets bibliotekskonferens i Umeå: om beredskap i kris och förändring

Årets bibliotekskonferens i Umeå: om beredskap i kris och förändring

Var finns biblioteken i samhällets beredskap? Det är frågan som närmare 200 bibliotekschefer och medarbetare från hela Sverige samlas kring vid årets upplaga av Marskonferensen den 20-21 mars i Umeå. Under rubriken ”Ännu har vi biblioteken” lyfts frågor om både kris- krigs- och demokratisk beredskap.

Lena Jokelas ställer ut på Galleri Alva: "Jag hade en dröm"

Fotokonst på Galleri Alva

Leena Jokelas utställning ”Jag hade en dröm” är ett fotografiskt projekt som gestaltar tanken på att man kan vilja, våga och genomföra saker man drömmer om. Vernissage hålls fredag den 23 september kl. 12:00. Utställningen pågår till och med den 18 oktober.

Viktor Mattsson ställer ut på Galleri Alva

Ny konstutställning på Galleri Alva

Viktor Mattsson visar nu ”Pinocchios äventyr” på Galleri Alva – en berättelse om en man som helt enkelt är helt sämst men önskar att han var jättefin och jättebra. Utställningen pågår 8 april – 3 maj 2022. Vernissage hålls på fredag 8 april kl. 12:00. “Idag ska jag ljuga och gråta!” Clownernas afton, två hundra flaskor Tuborg Guld tack! Jag ångrar allt!

Unga med skrivlust får utmaning

Unga med skrivlust får utmaning

Folkbiblioteken i länet inbjuder barn och ungdomar 7–15 år till en skrivutmaning mellan den 1 juli och den 31 augusti. Västerbottensförfattaren Julia Sandström har skrivit tre olika inledningar till en berättelse, och utmaningen är att välja en av inledningarna och skriva färdigt berättelsen själv. Temat är ”Ut i det vilda” och handlingen ska utspela sig i Västerbotten i dåtid, nu eller i framtide

Västerbottens litteratur sätts på kartan med en app

Västerbottens litteratur sätts på kartan med en app

​Inför sommaren släpper Regionbibliotek Västerbotten en ny version av sin app härlitt. Den som använder appen kan följa med på en rutt mellan olika platser som lokala författare har valt ut. En text öppnas på varje plats, som författaren har skrivit just där.

Digital festival för bibliotekspersonal i Västerbotten

Digital festival för bibliotekspersonal i Västerbotten

Den 1–12 mars bjuder Regionbibliotek Västerbotten in till en digital festival. Festivalen är avslutningen på kompetenslyftet "Digitalt först – användaren i fokus" som pågått sedan 2018 med syfte att öka den digitala kompentensen hos landets folkbiblioteksanställda. Festivalen markerar också starten på ett fortsatt arbete för digital inkludering.

Marskonferensen 2021 blir digital och experimenterande

Marskonferensen, arrangerad av bibliotek i Umeå, har i år temat ''Kan innehålla spår av lärande – biblioteket som kunskapsförmedlare''. Konferensen startar den 15 mars med föreläsningar och filmat material och avslutas med en livesänd interaktiv konferensdag den 23 mars.

​Ny regional biblioteksplan klar

​Ny regional biblioteksplan klar

En ny regional biblioteksplan för perioden 2021–2024 har tagits fram av Regionbibliotek Västerbotten. Planens syfte är att synliggöra regionbibliotekets uppdrag, ansvarsområden och kompetens, och att identifiera utvecklingsområden för den regionala biblioteksverksamheten och sjukhusbiblioteken i länet.

Ny upptakt för Västerbotten läser

​På lördag är det upptakt för höstens andra bok i bokcirkeln Västerbotten läser. Den utvalda boken är Bakvatten av Maria Broberg, Sorsele. Lycksele bibliotek håller i arrangemanget som består av ett samtal mellan Carl Axel Gyllenram, Litteratur- och läsfrämjandekonsulent, Region Västerbotten och författaren Maria Broberg. Hela samtalet livesänds på ​regionvasterbotten.se/play

Västerbotten läser – lyfter två romaner av kvinnor i olika generationer

​På lördag är det upptakt för Västerbotten läser, på Umedalens bibliotek. På programmet står en presentation av författaren Astrid Väring och hennes bok I som här inträden... som utspelar sig på Umedalens sjukhus. En litterär rundvandring på gamla sjukhusområdet erbjuds, samt fika och högläsning ur den aktuella romanen.

​Besök ditt digitala bibliotek i sommar

​Besök ditt digitala bibliotek i sommar

Under sommaren öppnar biblioteken sina digitala portar under devisen “Ditt bibliotek slutar inte här”. Detta för att allmänheten ska få upp ögonen för de tjänster som erbjuds via dittbibliotek.se, ett smidigt sätt att ta del av sitt bibliotek trots att man befinner sig långt bort från biblioteksbyggnaden.

Marskonferensen inställd

​På grund av restriktioner och lokala direktiv för att hindra smittspridningen av Coronaviruset, kommer Marskonferensen inte att genomföras den 23-24 mars.

Foto Johan Gunsèus

Unik bibliotekskonferens i Umeå

Den 23-24 mars samlas människor från hela landet för att delta i Marskonferensen på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå. Det är den största årliga bibliotekskonferensen så här långt norr ut och ett unikt samarbete mellan Umeås olika bibliotek. Temat för året är Kan innehålla spår av lärande – Biblioteket som kunskapsförmedlare.

​Hbtq-diplomering av länets bibliotek

​Hbtq-diplomering av länets bibliotek

Nu startar hbtq-diplomering av biblioteken i Västerbotten, med syfte att göra dem mer inkluderande och tillgängliga. Diplomeringen innebär utbildning av personal och ledning, och resulterar i en konkret handlingsplan för arbete med hbtq, normer och jämlikhet. Hbtq-diplomeringen är en gemensam satsning från Regionbibliotek Västerbotten och Folkhälsoenheten vid Region Västerbotten.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige