Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lena Jokelas ställer ut på Galleri Alva: "Jag hade en dröm"

Fotokonst på Galleri Alva

Leena Jokelas utställning ”Jag hade en dröm” är ett fotografiskt projekt som gestaltar tanken på att man kan vilja, våga och genomföra saker man drömmer om. Vernissage hålls fredag den 23 september kl. 12:00. Utställningen pågår till och med den 18 oktober.

Presskonferens efter hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde den 22 september

Torsdag den 22 september sammanträder hälso- och sjukvårdsnämnden i Umeå. Efter mötet bjuder presidiet in till presskonferens.
Tid: torsdag den 22 september, klockan 16.00.
Plats: Digitalt via Teams. Instruktioner för att koppla upp sig till mötet skickas till de journalister som anmält att de vill delta vid presskonferensen. Det finns också möjlighet att delta på plats i Regionens hus.
A

– Vi bordar fartyg ute till sjöss i alla upptänkliga vädertyper och under dygnets alla timmar. Då är bra ergonomi guld värd, säger båtman Rosita Kjellberg.

Designade ergonomisk styrhytt på lotsbåt

Arbets- och miljömedicin norr vid Norrlands universitetssjukhus har av Sjöfartsverket fått uppdraget att ergonomiskt designa styrhytten i nya lotsbåtar. En revolutionerande förarmiljö för båtmän, navigatörer och lotsar. – Det är viktigt att de på ett bra och säkert sätt kan lotsa fartyg från hela världen i Sveriges hamnar, säger Gunilla Dahlgren, belastningsergonom vid Arbets- och miljömedicin.

Lex Maria: venkateter orsakade blodförgiftning

Bristande kommunikation och dokumentation kan ha bidragit till att en patient utvecklade blodförgiftning.
En patient läggs in på ett av länets sjukhus och förses med en venkateter. Patienten får en blodpropp i en ytlig ven där katetern suttit. Detta dokumenteras inte korrekt och noteras därför inte några dagar senare när patienten läggs in på en annan klinik. I samband med inläggningen noteras

Lex Maria: fördröjd cancerdiagnos

Ofullständig remiss och långa väntetider fördröjde cancerdiagnos. Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.

Maria Casserdahl, forskningssjuksköterska vid infektionskliniken tar blodprov på Annelie Boström, studiedeltagare.  – Det är jättebra att det forskas, så man kan hitta ett sätt att lindra sjukdomen, säger Annelie.

Vägen till att hitta behandling mot sorkfeber

Sedan nästan 20 år tillbaka söker forskarna i Umeå svar på varför människor får sorkfeber, varför vissa blir svårare sjuka än andra och hur infektionen påverkar kroppens organ. – Vi vill hitta en effektiv behandling, det finns inte idag, säger Clas Ahlm, professor och överläkare på infektionskliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Skellefteå lasarett fortsatt i topp för AT-läkare

Skellefteå lasarett fortsatt i topp för AT-läkare

Skellefteå lasarett placerar sig som landets sjätte bästa sjukhus för AT-läkare och på en första plats vad gäller medicin samt en andra plats i psykiatrikategorin. Detta enligt Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som i 22 år rankat sjukhusen genom personliga enkäter.

Nytt vårdförlopp för sepsis ska rädda liv

Tisdag den 13 september innebär den internationella sepsisdagen. Sepsis är en allvarlig infektion och vanlig orsak till sjukhusvård och för tidig död på sjukhus i Sverige. Ändå ser omhändertagandet av patienter olika ut. Inom kort införs därför ett nytt vårdförlopp för sepsis i Västerbotten och resten av landet.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige