Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Lisette Marjavaara, Kristin Nyman och Xiaolei Hu ser många fördelar med kompassen som underlättar rehabiliteringen för både patienter och personal.

20 miljoner kronor till utvärdering av Rehabkompassen

Xiaolei Hu, överläkare på neurorehabiliteringen på Norrlands universitetssjukhus, får 20 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att utvärdera Rehabkompassen i en jämförande studie. Kompassen, som hon skapat tillsammans med sina kollegor, ska jämföras med den checklista med 14 frågor som Socialstyrelsen rekommenderar. Studien omfattar 1 106 patienter och minst 20 kliniker från hela landet.

Hälsodigitalen blir 1177 direkt Västerbotten

Hälsodigitalen blir 1177 direkt Västerbotten

Regionen fortsätter att utveckla vägar in till vården. Nu byter den digital tjänsten Hälsodigitalen, där invånare kan chatta med vårdpersonal alla dagar i veckan, namn till 1177 direkt Västerbotten.

Lex Maria: missade behov av andningshjälpmedel

Bristande kommunikation och dokumentation samt okunskap om andningshjälpmedel ledde till att en patient blev utan andningsstöd, vilket bidrog till andningssvikt och behov av ytterligare intensivvård.

Vaccination mot HPV i Umeå flyttar till Ersboda hälsocentral

Nu kan kvinnor födda 1994–1999 boka tid för vaccination mot humant papillomvirus, HPV, på Ersboda hälsocentral istället för den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå. Anledningen är att den centrala vaccinationsmottagningen i Umeå stängde den 20 januari.

Gonorré ökar i Västerbotten

Under 2022 sågs en tydlig ökning av antalet fall av gonorré i Västerbottens län. Smittspridningen har ökat bland yngre personer och de flesta har smittats vid sex med motsatt kön. Om man misstänker att man har gonorré är det är viktigt att man söker vård.

Västerbotten på Grand Hôtel 2023 invigs den 24 januari

Den 24 januari 2023 invigs Västerbotten på Grand Hôtel för 33:e gången. Arrangemanget pågår under två veckor och förvandlar Grand Hôtel till en mötesplats för regionala, nationella och internationella aktörer från offentlig sektor, näringsliv, politik, akademi och civilsamhälle. Årets fokus ligger på den framtid som just nu skapas i norra Sverige och hur Västerbotten är en föregångare i den global

Nu kan kvinnor i Västerbotten ta HPV-prov på sig själv hemma

Region Västerbotten erbjuder kvinnor som fått en kallelse till cellprov möjligheten att beställa hem HPV-prov som de tar på sig själva, i stället för att gå på sin bokade tid hos barnmorska. Något som kommer spara tid för både kvinnorna och barnmorskemottagningarna.

Vårdpersonal behöver inte längre testas för covid-19

Från och med idag behöver vårdpersonal som arbetar i Region Västerbotten inte längre provtas vid symtom på covid-19. Förändringen kan göras på grund av att vaccinationstäckningen är hög och att risken att bli allvarligt sjuk i covid-19 har minskat.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige