Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Nu vaccinerar Region Västerbotten mot HPV på fler platser i länet

Nu kan kvinnor som är födda 1994–1999 vaccinera sig mot HPV på fler platser i länet, bland annat i Västerbottens inland. Erbjudandet är en del av en kostnadsfri vaccinationsstudie mot humant papillomvirus, HPV. Målet är att utrota HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Förstaårselever från Umeå konsthögskola ställer ut på Galleri Alva

Förstaårselever från Umeå konsthögskola ställer ut på Galleri Alva

Den 10 mars öppnar utställningen “1:2” på Galleri Alva på Norrlands universitetssjukhus. Förstaårseleverna från Konsthögskolan vid Umeå universitet ställer ut ett verk var, tillsammans. Bland verken finns måleri, foto, skulptur, installation och video. Välkommen på vernissage på fredag 10 mars kl. 12-13. Utställningen pågår till den 2 april.

Lex Maria: fördröjd handläggning

En patient som tidigare behandlats för hudcancer söker vård för förändring i samma område. Patienten hänvisas från specialistklinik till primärvård. Ett missförstånd uppstår som leder till att remiss inte skrivs efter fotograferingen av hudförändringen. Patienten söker på nytt efter några månader.

Rekommendation om munskydd upphör

Från och med idag den 6 mars behöver munskydd inte längre användas vid besök i vården. Det är möjligt tack vare den höga vaccinationstäckningen och att smittspridningen av luftvägsvirus som covid-19, influensa och RS har minskat.

Positivt resultat för primärvården

Positivt resultat för primärvården

Region Västerbottens primärvård får goda resultat enligt en ny undersökning. En klar majoritet av patienterna som besökt primärvården har ett positivt helhetsintryck och upplever att de fått ett bra bemötande. Vissa hälsocentraler i länet sticker ut med väldigt goda resultat. En av dessa är Lövångers hälsocentral som återigen har de mest nöjda patienterna.

Lex Maria: fördröjd utredning

En äldre patient med hjärtsvikt är i kontakt med kardiologen som uppmärksammar lågt blodvärde, att patienten har förändrade avföringsvanor och gått ner i vikt. Patienten remitteras till hälsocentralen för vidare utredning. Utredningen drar ut på tiden och efter mer än sex månader upptäcks tarmcancer som opereras.

I visningsboendet kan både äldre, anhöriga och personal prova på hur produkterna och tjänsterna fungerar.

Visningsboenden inspirerar till trygg vård och omsorg

Genom VINNOVA-projektet A5GARD, där Region Västerbotten deltar som enda region i Sverige, bygger Dorotea och Lycksele kommun upp visningsboenden med exempel på tekniska lösningar för hemmet och hoppas kunna uppnå ökad integritet, självständighet och trygghet hos både äldre, funktionshindrade och anhöriga.

Dags att boka tid för vårens vaccination mot covid-19

Nu öppnar möjligheten att boka tid för en till påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Påfyllnadsdosen rekommenderas till alla som är 80 år eller äldre och till personer som bor på särskilda boenden för äldre. Påfyllnadsdosen är viktig för att behålla ett högt skydd mot allvarlig sjukdom.

Drönartransporter kan lösa logistikutmaningar i glesbygd

Drönartransporter kan lösa logistikutmaningar i glesbygd

Kan självkörande drönare vara en lösning för såväl glesbygdens behov av hållbara transporter som för att krissäkra Sveriges livsmedelsproduktion? Ett projekt som leds av bland andra Region Västerbotten har beviljats 3,5 miljoner kronor i anslag från Trafikverket för att utreda hur det ska bli verklighet. Först ut är Västerbottens inland.
Bakom projektet står forskare och experter från bland and

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige