Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

100 miljoner till bredbandsutbyggnad i Västerbotten

PTS, Post- och telestyrelsen, har beviljat ca 100 miljoner kronor i bredbandsstöd för utbyggnad av bredband i Västerbotten. Elva kommuner har fått medel och ca 1 300 byggnader kommer att få ett erbjudande om bredbandsanslutning.

Elisabeth Karlsson, Tommy Svensson och Anders Byström.

Tillfälliga förändringar i regionledningen

Region Västerbottens regiondirektör och tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Tommy Svensson, kommer vara sjukskriven under en kortare period framöver till följd av privata hälsoskäl.

Tidigt ultraljud erbjuds till alla gravida i Västerbotten

Tidigt ultraljud erbjuds till alla gravida i Västerbotten

Från den 28 november 2023 kommer alla gravida i länet erbjudas ett tidigt ultraljud. Ultraljudet genomförs i graviditetsvecka 13–15. – Det känns roligt att äntligen kunna erbjuda Västerbottens gravida detta, säger Mari Cowley, barnmorska på specialistmödravården vid Norrlands universitetssjukhus.

Lex Maria: Tekniskt fel orsakade felbehandling

En patient i länet avled efter propplösande behandling mot hjärtinfarkt. Efter behandlingen framkom att patienten fallit från ett tak och därmed inte skulle getts behandlingen på grund av blödningsrisk.

Tidsbokning för vaccination öppen för alla

Tidsbokning för vaccination öppen för alla

Nu kan alla som är 18 år eller äldre boka tid för att vaccinera sig mot covid-19 eller influensa. Vaccinationen ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom framförallt om man tillhör en riskgrupp.

Skabb ökar i länet

Den senaste tiden har förekomsten av skabb ökat i Västerbottens län. Hud- och STD-kliniken vill därför uppmana allmänheten att söka vård om de har klåda som kommit den senaste månaden och som inte går över.

Karl-Gustav Forsberg Verksamhetschef Primärvård öst. Foto: Thomas Jonsson

Högt tryck på primärvårdsjouren i Umeå

I förkylnings- och influensatider är trycket högt på hälso- och sjukvården i länet. Inte minst på primärvårdsjouren i Umeå där man nu åter går ut med en påminnelse om vikten av att invånare söker vård på rätt ställe så att de med mest akuta behov slipper vänta i onödan.
Tidigare i höst reducerades öppettiderna vid primärvårdjouren i Umeå. I ett läge där smittspridningen i samhället ökar söker f

Jens Backman är ansvarig för slutenvårds-Strama och Therese Thunberg är ordförande för Strama Västerbotten.

Antibiotikaresistens ett allt större hot

Imorgon den 18 november är det den europeiska antibiotikadagen, då det växande hotet från antibiotikaresistens uppmärksammas. Region Västerbotten arbetar aktivt för en ansvarsfull förskrivning av antibiotika, så att det bara används när det verkligen gör nytta.

Magdalena Malm är Arctic Design Councils nya ordförande. Foto: Elin Strand Ruin

Magdalena Malm ny ordförande för Arctic Design Council

Magdalena Malm har utnämnts till ny ordförande för Arctic Design Council, det råd som ska vara ett strategiskt stöd för Arctic Design Center. Denna utnämning markerar en viktig milstolpe i det treåriga projektet som syftar till att främja arkitektur, design och konst i norra Sverige. Magdalena Malm är curator och arbetar med utvecklingsfrågor inom kultur och stadsutveckling.

Lex Maria: Opererades i onödan

När gallblåsan hos en äldre patient skulle opereras bort visade det sig att den redan var bortopererad.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige