Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Sveriges första e-utbildning i samisk kulturförståelse för vårdpersonal

I höst introduceras vårdpersonal för Sveriges första e-utbildning i samisk kulturförståelse. E-utbildningen har tagits fram av Kunskapsnätverket för samisk hälsa och ska öka kunskapen om samisk kultur och samers rättigheter i hälso- och sjukvården.

– För att förstå samiska patienters perspektiv behöver vårdpersonal ha kunskap om samisk historia, kultur och den kollektiva erfarenheten av utsatthet, säger Laila Daerga, forskare och länskoordinator i Region Västerbotten för Kunskapsnätverket för samisk hälsa.

– Min forskning visar att samer har ett lågt förtroende för vården, vilket säger oss att vården behöver öka sin kunskap, fortsätter hon.

E-utbildningen består av sex kapitel på vardera cirka 20 minuter. De teman som behandlas är:

  • urfolket samer och samers rätt
  • samisk historia
  • kultur och identitet
  • rasism och diskriminering
  • hälsa och sjukdom
  • kommunikation och vårdbesök

– Det är vanligt att samer beskriver en trötthet över att så ofta behöva förklara sin kulturella bakgrund. Det gör det extra viktigt att hälso- och sjukvården blir en plats där denna kunskap redan finns, säger Laila Daerga.

E-utbildningen är framtagen för vårdpersonal i de regioner som ingår i Kunskapsnätverket för samisk hälsa; Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. Men utbildningen är öppen för alla, oavsett arbetsplats. Den är dessutom kostnadsfri.

E-utbildning i samisk kulturförståelse 

Se en trailer om utbildningen

– Vi förutsätter att många chefer inom region och kommun ska se den här e-utbildningen som en möjlighet att höja medarbetarnas kompetens om samisk kultur, säger Britt Sparrock som företräder Sametinget i Kunskapsnätverket för samisk hälsas styrgrupp.

– Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ställer krav på alla regioner och kommuner att främja samisk kultur. Att öka personalens kulturkompetens är ett bra sätt att göra det på, avslutar hon.

Kunskapsnätverket för samisk hälsa

Kunskapsnätverket för samisk hälsa är ett samarbete som omfattar Region Norrbotten, Västerbotten, Jämtland Härjedalen och Dalarna. I styrgrupp och politisk referensgrupp ingår också Sametinget, Svenska samernas riksförbund, Sáminuorra, Same Ätnam, Riksorganisationen Samerna och Landsförbundet svenska samer.

Mer information

Laila Daerga
Med.dr., sjuksköterska och länskoordinator
Region Västerbotten
laila.daerga@regionvasterbotten.se
070-214 97 07

Britt Sparrock
Sametingets representant i styrgrupp och politisk referensgrupp
britt.sparrock@sametinget.se
070-265 93 45

Sofia Kling
Huvudkoordinator för Kunskapsnätverket för samisk hälsa
sofia.kling@regionvasterbotten.se
073-069 28 84

Presskontakt

Linn Johansson
Kommunikationsstaben
072-214 43 47
linn.f.johansson@regionvasterbotten.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Bildbank

Förutom pressbilder som är kopplade till ett visst pressmeddelande hittar du andra bilder, illustrationer och profilmaterial i vår bildbank. Den innehåller hundratals bilder från våra verksamheter samt bilder på tjänstemän och politiker.  Till bildbanken

Kontakter

Gabriella Bandling

Gabriella Bandling

Presskontakt Pressansvarig 073-049 46 53
Thomas Jonsson

Thomas Jonsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor, hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp 070-612 18 48
Petra Olgarsson

Petra Olgarsson

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 073-091 48 87
Daniel Marklund

Daniel Marklund

Presskontakt Hälso- och sjukvårdsfrågor 076- 100 34 07
Thomas Hartman

Thomas Hartman

Presskontakt Chef Externa relationer och strategisk platsutveckling Regionala utvecklingsfrågor 070-666 49 95

Jessica Larsson Svanlund

Presskontakt Samordnare sammanhållningspolitik, Externa relationer och strategisk platsutveckling Regional utveckling 070-773 49 95
Anja Hansen Knutsson

Anja Hansen Knutsson

Presskontakt Forskningsfrågor 070-685 72 33

Relaterat innehåll

Foto: Carl-Johan Utsi

​Kulturförståelse ska förbättra vården för samer

Vårdpersonal med kulturförståelse, ett bra bemötande och god tillgänglighet. Det är vad samerna efterlyser från hälso- och sjukvården. Det visar en sammanställning från en webbenkät som gjordes hösten 2018 av Kunskapsnätverket för samisk hälsa.

Forskning om samers hälsa

I sitt arbete som sjuksköterska mötte Laila Daerga renskötande samer som av olika orsaker sällan besökte hälso- och sjukvården eller inte kände sig hemma där. Förra året disputerade hon vid Umeå universitet i ämnet ”Hälsoaspekter i svensk renskötsel – att leva i två världar.”

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige