Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Ett av teamen, som bland annat består av sjuksköterska Anna Viktorsson, fysioterapeut Lisa Karlsson och läkare Andreas Wermelin, träffas dagligen.

Bättre omhändertagande med teambaserad vård

Nu inför Storumans sjukstuga ett nytt arbetssätt där patienter utifrån var de bor tas om hand av två team, inledningsvis bestående av läkare och fysioterapeuter.
– Det blir en bättre kontinuitet där patienterna i högre grad ska få träffa samma läkare varje gång de söker vård, säger Helene Mikko, verksamhetschef vid Storumans sjukstuga.
Önskemålet om att förändra arbetssättet har funnits läng

Regionen vidtar åtgärder för att minska sjukfrånvaron inom vården

För att minska sjukfrånvaron inom hälso- och sjukvård uppdaterar regionen rutinerna för när medarbetare ska stanna hemma vid sjukdom. Det är en av flera åtgärder som vidtas för att säkra bemanningen inom vården. Parallellt med detta pågår en mängd aktiviteter för att rekrytera ny personal, omfördela resurser och se över hur administrativ personal med vårdbakgrund kan stötta upp i pågående kris.

Med start i november ska de båda kuratorerna Ulrika Lundström och Jenni Hedlund hålla i utbildningsinsatsen som riktar sig till föräldrar och anhöriga.

Efterfrågat stöd för föräldrar

Efter ett framgångsrikt och uppskattat pilotförsök i våras permanentar nu barn- och ungdomspsykiatri Västerbotten en basinsats för närstående, i sin verksamhet.

Regionen i förstärkningsläge på grund av brist på vårdplatser

Regionen i förstärkningsläge på grund av brist på vårdplatser

För att hantera bristen på vårdplatser har idag har alla regionens sjukhus gått upp i regionalt förstärkningsläge. Sjukvårdsdirektör Brita Winsa blir sjukvårdsledare.
Det är stor sjukfrånvaro bland medarbetare inom hälso- och sjukvården på regionens sjukhus och det har ytterligare påverkat antalet vårdplatser. Situationen har varit tuff sedan sommaren.
– Genom förstärkningsläget kan regione

Region Västerbottens medarbetare tycker till

I september genomfördes en stor medarbetarundersökning i Region Västerbotten. Resultatet visar högst betyg gällande tillit och samarbetsklimat mellan kollegor och lägst betyg ger medarbetarna vad gäller arbetsmängd och stress.

Personalbrist gör att ME-mottagningen i Umeå stänger tillfälligt

På grund av personalbrist kan inte ME-mottagningen i Umeå under en period framöver ta emot patienter som remitterats dit för bedömning. I stället hänvisas patienterna till sin vårdkontakt inom primärvården för bedömning om fortsatt handläggning.

Bild: Norrtåg

Paus för persontrafiken på Tvärbanan

Nu väljer Region Västerbotten att pausa persontrafiken med dieseltåg på Tvärbanan, sträckan Lycksele – Umeå. Beslutet togs idag av Västerbottens regionala utvecklingsnämnd. Busstrafikens linje 31 mellan de två orterna kommer i stället att förstärkas och fullt fokus läggs på att utveckla eltågstrafik mellan Hällnäs – Vindeln – Vännäs – Umeå.

Viktigt med vaccination inför influensasäsong som kan bli intensiv

Efter flera år med låg smittspridning är årets influensavaccination särskilt viktig för de som riskerar att bli allvarligt sjuka i influensa. Nu är det möjligt för alla som rekommenderas vaccination att boka tid inför årets vaccinationsstart den 8 november.

Norrlands universitetssjukhus.

Stabsläget på Norrlands universitetssjukhus avblåst

De problem med den trådlösa telefonin som drabbade Region Västerbotten på tisdagen är nu lösta. Därmed avblåses också det stabsläge som rått på Norrlands universitetssjukhus där problemen var som störst.

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige