Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekonomi, finans

En jämlik omställning för alla – upprop till regeringen från socialcheferna i de fyra länen längst i norr.

Den 2 juli presenterade socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall förslaget till en ny socialtjänstlag, med ett löfte om 8 miljarder kronor över fem år för att stötta kommunernas omställning. Beslutet att ge en fast summa på 650 000 kronor till varje kommun 2024 har gett alla kommuner möjlighet att påbörja förberedelserna. Nu vädjar socialcheferna från de fyra norrlänen om att de större oms

Strukturfonderna är ovärderliga för att klara nyindustrialiseringen, säger Rickard Carstedt, regionråd. Foto: Patrick Trägårdh

Partners för tillväxt och utveckling möttes i Lycksele

Tillväxtverket, förvaltande myndighet för Europeiska regionala utvecklingsfonden, var en uppskattad samarbetspartner under Mötesplats Lycksele. – De statliga medel som vi har att fördela genom strukturfonderna är de enda pengar vi får för att höja tempot i omställningen och helt ovärderliga för att klara den enorma nyindustrialisering vi ser i Västerbotten och Norrbotten, säger Rickard Carstedt.

Tandvårdskliniken i Bureå övergår i privat regi

Folktandvården i Västerbotten avser ingå avtal med den privata tandläkaren Nils Meyer att denne får köpa tandvårdskliniken i Bureås inventarier och utrustning, samt överta hyreskontraktet för lokalerna för att bedriva sin tandvårdsverksamhet. Tandvård Bureå, som den nya kliniken ska heta, planerar att öppna sin verksamhet den 3 juni.

Mats Svensson, strateg och projektledare för ramprojekt företagsstöd, Region Västerbotten

Rapport: innovationsstödet ger effekt i Västerbotten

Innovationsstödet som Region Västerbotten förmedlar till företag i länet har effekt. Företagen når ut med sina innovationer på marknaden, och ökar såväl omsättningen som antalet anställda. Det visar en ny utvärdering som nu presenteras.

Emma Wåhlstedt och Freddy Holmgren, ägarna av restaurangen Wild River

Restaurang Wild River är nominerade till Stora Turismpriset 2023

Idag släpptes namnen på de nominerade företagen till årets Stora Turismpris och från Västerbotten finns restaurang Wild River på listan. – Att vår lilla restaurang är nominerad känns överväldigande, säger Freddy Holmgren, en av ägarna.

Port of Skellefteå föreslås ett EU-stöd på närmare 97 miljoner kronor för att utveckla omlastning mellan järnväg och sjöfart genom projektet Framtidsäkrad intermodalitet vid Port of Skellefteå. Foto Patrick Degerman.

300 miljoner till utveckling av övre Norrland

Idag samlades Strukturfondspartnerskapet Övre Norrland för att prioritera EU-medel till olika utvecklingsprojekt. Totalt fördelades över 300 miljoner kronor till 14 olika projekt i Norr- och Västerbotten. Nu återstår för Tillväxtverket och att ta de formella besluten för varje projekt.

Anna Ekelund, nyhetschef Dagens industri och Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten, vid utdelningen av priset Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022. Foto Patrick Trägårdh.

Dagens industri får utmärkelsen Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022

Region Västerbotten utsåg under onsdagskvällen tidningen Dagens industri till vinnare av Almedalens bästa Stockholmsperspektiv 2022. Dagens industri tilldelas priset för sitt arbete med att öka kunskapen kring hur stad och land tillsammans driver regional och nationell utveckling framåt. Anna Ekelund, nyhetschef på Dagens industri mottog utmärkelsen på plats i Almedalen. 

Fotograf Torbjörn Thomsen

Ny stödmöjlighet för besöksnäringen i Västerbotten

Region Västerbotten har ansökt och beviljats 12 miljoner kronor från Europeiska regionalfondentill stöd för länets företag som drabbats av corona-pandemin. En del av pengarna reserveras för besöksnäringen där företag med upp till 49 anställda nu kan söka stöd för att anpassa och utveckla sina verksamheter.

11,5 miljoner till utvecklingsprojekt i Västerbotten

11,5 miljoner till utvecklingsprojekt i Västerbotten

Beslut togs igår av Region Västerbottens regionala utvecklingsnämnd att bevilja drygt 11,5 miljoner kronor fördelat på 6 olika utvecklingsprojekt i Västerbotten. Projekten ska bidra till regional tillväxt och stärka Västerbottens attraktionskraft och framtidsförmåga. De representerar en stor bredd och handlar bland annat om export, samisk kultur, hållbar utveckling och infrastruktur.

118 miljoner till utveckling av övre Norrland

Den 27 maj träffades strukturfondspartnerskapet för övre Norrland för att prioritera EU-medel till olika utvecklingsprojekt. Med på mötet fanns representanter från både Norr- och Västerbotten. Totalt beslutades att fördela 118 miljoner kronor i EU-stöd. Nu återstår för Tillväxtverket och ESF-rådet att ta de formella besluten för varje projekt.

Anders Hjalmarsson, VD Västerbottens Handelskammare, Anna Pettersson, Regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten.

Pandemin slår fortsatt hårt mot regionens företag

En ny enkät bekräftar att Västerbottens företag fortsätter att påverkas negativt av Covid-19. Särskilt utsatta är de små företagen där regeringens stödpaket hittills inte gett effekt.

​180 miljoner till utveckling för Övre Norrland

Den 11 december träffades strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland för att prioritera EU-medel till olika utvecklingsprojekt. Totalt beslutades att fördela över 161 miljoner kronor ur den Europeiska regional utvecklingsfonden (ERUF) till 25 olika projekt – varav 15 berör Västerbotten. Totalt kommer också 4 olika ESF-projekt att prioriteras – varav 1 berör Västerbotten.

​5 266 159 kronor till länets utveckling

Region Västerbottens regionala utvecklingsnämnd har beviljat totalt 5 266 159 kr fördelat på fem olika utvecklingsprojekt. Projekten ska bidra till investeringar och insatser för regional tillväxt och rör förbättrade förutsättningar för fisketurism, digital transformation i verkstadsindustri, högre konkurrenskraft hos SMF, regionens EU-samarbeten och Ung Företagsamhet.

102 miljoner till utveckling för Övre Norrland

Den 29 maj träffades strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland, det vill säga representanter från Västerbotten och Norrbotten, för att prioritera EU-medel till olika utvecklingsprojekt. Totalt beslutades att fördela över 102 miljoner kronor ur den Europeiska regional utvecklingsfonden (ERUF) till 18 olika projekt – varav 12 berör Västerbotten.

Obligationen Cloverie lyckad placering för landstinget

Kreditobligationen Cloverie som Västerbottens läns landsting köpte 2005 för 257 miljoner, har nu förfallit med resultatet att landstinget nu får tillbaka de underliggande realränteobligationerna till ett marknadsvärde av cirka 294 miljoner kronor.

Landstinget satsar många miljoner på forskning

Västerbottens läns landsting satsar nära 27 miljoner konor under en treårsperiod på forskning av hög kvalitet, så kallad spjutspetsforskning. Storleken på anslaget står sig väl i förhållande till andra stora forskningsbidrag. Igår beslutade landstingsstyrelsen att bevilja 870 000 kronor per år till tio olika projekt under perioden 2007 - 2009. Styrelsen beviljade pengar enligt ett förslag från

Visa mer

Region Västerbotten

Region Västerbotten drivs av att skapa en trygg och stark region som människor vill leva i, flytta till, verka i, besöka och samarbeta med. Vi visar hur god hälsa och hållbar utveckling hänger ihop och verkar för att de stärker varandra. Vårt uppdrag är att erbjuda och utveckla hälsa, vård och regional utveckling tillsammans med människor, näringsliv och samhällsaktörer. Vi erbjuder också universitetssjukvård för norra Sverige med spetsforskning nationellt och internationellt.

Region Västerbotten

Regionens hus, Köksvägen 11
90189 Umeå
Sverige